NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Tort marchewkowy Zdrowszy deser - tort marchewkowy z polewą cytrynową
Zdrowszy deser - tort marchewkowy z polewą cytrynową
Przepis Zdrowszy deser - tort marchewkowy z polewą cytrynową
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   22.12.2020

Zdrowszy deser - tort marchewkowy z polewą cytrynową

Masz ochotę na zdrowszy deser? Polecam tort marchewkowy z polewą cytrynową.

25 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
Składniki

Będą potrzebne:

3 szt.
jajka
170 g
cukier puder
90 ml
olej roślinny
200 g
marchew
100 g
rodzynki
1 łyżeczka
starta skórka cytryny
1 łyżeczka
starta skórka pomarańczowa
180 g
mąki pszennej
2/3 łyżeczki
soda oczyszczona
1/2 łyżeczki
cynamon
1/3 łyżeczki
gałka muszkatołowa
120 g
kwaśna śmietana
170 g
śmietana kremówka
sok z 1 cytryny
ekstrakt waniliowy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ubij jajka z cukrem na pianę. Do drugiej miski zetrzyj na tarce na drobnych oczkach: marchewkę, skórkę z pomarańczy i cytryny, połącz z pianą.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę, cynamon i gałkę muszkatołową. Rodzynki namocz w ciepłej wodzie i odstaw na co najmniej godzinę, aby napęczniały - następnie osusz je na ręczniku papierowym. Posyp je 1 łyżką mąki i przemieszaj.
  3. Do ubitych jajek dodaj startą mieszankę marchewki, pomarańczy i cytryny. Dodaj olej, aromat, rodzynki i sodę. Na koniec dodaj mąkę zmieszaną z cynamonem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj i przelej do formy do pieczenia wcześniej wysmarowanej olejem.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Sprawdzaj wykałaczką. Jeśli do wykałaczki nie przyklei się ciasto, jest już gotowe.
  5. Wlej kremówkę do miski. Dodaj sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszaj tak, by powstała gęsta masa.
  6. Tak powstały krem nałóż na upieczone i ostudzone ciasto. Udekoruj według uznania. Pozostaw do zastygnięcia, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz