NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Ziemniaki alla carbonara
Ziemniaki alla carbonara
Przepis Ziemniaki alla carbonara
NajKasia    ·   10.1.2022

Ziemniaki alla carbonara

Doskonała potrawa zarówno jako danie główne jak i jako dodatek. Szybkie przygotowanie i świetny smak!

Składniki

Będziemy potrzebować:

1 kg
ziemniaków
1 szt.
cebula
150 g
boczku
300 ml
śmietany
80 g
parmazanu
1 szt.
jajko
sól
pieprz
posiekana pietruszka
masło
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ziemniaki umyj i ugotuj aż będą pół-miękkie. Ugotowane obierz i pokrój na plasterki.
  2. Śmietanę wymieszaj z jajkiem i serem. Dopraw solą i pieprzem. Boczek pokrój w drobną kostkę i cebulę też. Około 2 łyżek boczku odstaw z boku, aby było można nim posypać ziemniaki przed końcem.
  3. Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę oraz boczek i podsmaż.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne, które wysmaruj masłem i ułóż w nim ziemniaki. Ziemniaki zalej przygotowaną zalewą ze śmietany, dodaj podpieczony boczek z cebulą i zapiekaj w temperaturze 200 stopni przez pierwsze 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę i piecz, dopóki ziemniaki nie będą upieczone. Przed końcem wierzch posyp odłożonym boczkiem i pietruszką. Smacznego!

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz