NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Przepis na udka z kurczaka z grzybowym nadzieniem, które przypominają niedzielny obiad u babci
Przepis na udka z kurczaka z grzybowym nadzieniem, które przypominają niedzielny obiad u babci
Przepis na udka z kurczaka z grzybowym nadzieniem, które przypominają niedzielny obiad u babci
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   23.8.2023

Przepis na udka z kurczaka z grzybowym nadzieniem, które przypominają niedzielny obiad u babci

Kurczaka u nas w domu uwielbiamy na wiele sposobów, a to jest jeden z przepisów, które się u nas pojawiają regularnie. Mięsko jest po prostu świetne a to nadzienie nadaje całemu daniu wyjątkowy smak.

35 min.
Przygotowanie
90 min.
Gotowanie
Składniki
6 szt.
udek z kurczaka
do smaku
przyprawa do grilla
1 szt.
cebula
6 szt.
ząbek czosnku
do smaku
sól
do smaku
tymianek

Nadzienie do 6 udek:

4 szt.
pieczarek
1 szt.
czerwona cebula
3 szt.
jajko
50 g
twardego sera
do smaku
tymianek
do smaku
sól
do smaku
mielony pieprz czarny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Udka z kurczaka podziel na górną i dolną część.
  2. Przygotuj nadzienie: na oleju podsmaż cebulę, dodaj pokrojone pieczarki, podsmaż, dodaj tymianek, sól mielony pieprz czarny, wlej do tego trzy roztrzepane jajka i ugotuj. Na koniec wymieszaj ze startym na tarce serem.
  3. W każdym udku zrób nacięcie w formie kieszonki i napełnij ją nadzieniem. Ja nadziewałam tylko górną część udek, aby rodzina miała wybór czy chce z nadzieniem czy bez ale oczywiście możesz nadziewać też dolne części, tylko musisz przygotować więcej nadzienia.
  4. Każdy kawałek mięsa posól i posyp przyprawą do grilla.
  5. Na dół naczynia żaroodpornego pokrój cebulę, czosnek i tymianek, daj odrobinę wody i ułóż przyprawione nadziewane mięso.
  6. Piecz przykryte przez około godzinę w temperaturze 220 stopni a potem 30 minut odkryte aż będą chrupiące.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz