NajPrzepis.pl Bardzo prosty, smaczny i szybki miodownik bez wałkowania ciasta
Bardzo prosty, smaczny i szybki miodownik bez wałkowania ciasta
Przepis Bardzo prosty, smaczny i szybki miodownik bez wałkowania ciasta
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   18.5.2022

Bardzo prosty, smaczny i szybki miodownik bez wałkowania ciasta

Nie istnieje prostszy przepis na ten pyszny deser, który zna chyba każdy. Można kupić gotowy miodownik w sklepie jako półprodukt, ale to nie jest ten sam smak ciasta. Smakuje sztucznie i przynajmniej mi w ogóle nie smakuje. Czuję wtedy zbyt wiele sztucznych barwników, smak aromatów, no po prostu w ogóle nie smakuje to jak klasyczny domowy miodownik, na który w sklepie nawet nie patrzę. Zrób sobie w domu miodownik a na pewno już nigdy nie będziesz mieć ochoty na te ze sklepu.

Składniki

Ciasto:

300 g
cukru pudru
400 g
mąki
250 g
masła
1 łyżeczka
sody spożywczej
3 szt.
jajek
3 łyżki
miodu
według potrzeb
mleko

Krem:

375 g
masła
600 g
słodkiego mleka skondensowanego

Ponadto:

garść
orzechów włoskich
1 op.
kakaowego mleka skondensowanego w tubce
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj ciasto. Przygotuj gorącą kąpiel wodną. Do miski daj masło, rozpuść je, dodaj miód, jajka, cukier puder, sodę spożywczą i mąkę. Wszystko razem wymieszaj a jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolej trochę mleka. Zależy to od wielkości jajek. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki i powinno się lać z drewnianej łyżki.
  2. Ciasto podziel na 3 równe części i przygotuj blaszkę, którą wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozetrzyj ciasto na blaszce i piecz w temperaturze 175 stopni przez około 12 minut. To samo powtórz z pozostałymi częściami ciasta. Z ciastem pracuj bardzo ostrożnie ponieważ jest wyjątkowo kruche. Po upieczeniu pozostaw je do ostygnięcia na papierze i odetnij krawędzie. Nie wyrzucaj ich tylko odłóż je do miski.
  3. Przygotuj nadzienie. Masło ubij na piankę, stopniowo dodawaj mleko skondensowane i ubijaj. Krem podziel na trzy równe części i możesz układać warstwy. Ciasto, krem, ciasto, krem, ciasto, krem.
  4. Wierzch posyp drobno posiekanymi orzeszkami, które wymieszaj z rozdrobnionym ciastem i ozdób kakaowym mleczkiem skondensowanym.
  5. *Wskazówka 1: niektórzy gotują mleko skondensowane czyli karmelizują. Ja wypróbowałam, że nieskarmelizowane mleko skondensowane jest znacznie lepsze niż karmelowe.
  6. *Wskazówka 2: złożony miodownik pozostaw w pokojowej temperaturze na co najmniej 1 godzinę. Masło z nadzienia wsiąknie w ciasto i cały deser będzie bardziej delikatny. Jeśli byś od razu włożyła miodownik do lodówki, to masło by stężało i nie wsiąkło by w ciasto.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz