NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Cheesecake bez pieczenia Cheesecake bez pieczenia z truskawkami
Cheesecake bez pieczenia z truskawkami
Przepis Cheesecake bez pieczenia z truskawkami
NajKasia    ·   23.3.2022

Cheesecake bez pieczenia z truskawkami

Ani się obejrzymy a nastanie sezon na truskawki więc warto już zacząć trenować. Przygotowanie cheesecake-a jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Składniki

Na spód z herbatników:

180 g
ulubionych herbatników
80 g
rozpuszczonego masła

Na nadzienie serowe przygotuj:

240 g
kremowego serka lub mascarpone (dobre jest połączenie obu z nich)
50 g
cukru
1 łyżeczkę
ekstraktu waniliowego
250 ml
śmietany kremówki min. 33%, idealnie 40%

Nadzienie owocowe:

700 - 800 g
świeżych truskawek
150 g
mrożonych malin
1 - 2 łyżki
cukru
1/2-1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Herbatniki zmiksuj i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Mieszankę przełóż do formy na ciasto i wciśnij na dno i krawędzie formy. Daj do lodówki dopóki nie przygotujesz nadzienia.
  2. W misce zmiksuj ser z cukrem do osiągnięcia kremowej masy, dodaj ekstrakt waniliowy. W jednej misce zmiksuj na sztywno śmietanę kremówkę i i wymieszaj ją szpatułką z mieszanką serową. Równomiernie rozsmaruj na przygotowanym spodzie z herbatników, wygładź wierzch. Przykryj folią i daj na co najmniej godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj owoce. 
  3. Maliny zagotuj razem z cukrem, następnie przetrzyj przez sitko. Mieszankę daj z powrotem do rondelka i doprowadź do wrzenia. W łyżce wody rozpuść skrobię, wymieszaj z malinami i gotuj przez chwilkę. Mieszanka powinna lekko zgęstnieć. Poczekaj aż trochę ostygnie.
  4. Umyte truskawki pokrój na kawałki i zalej sosem malinowym. Ostrożnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki truskawek były obtoczone. Mieszankę owocową nałóż na ostudzoną warstwę serową i daj na kilka godzin albo na noc aby schłodziła się w lodówce.
    Jeśli nie chce Ci się robić sosu malinowego, pokrój truskawki, ułóż na cieście i zalej je galaretką. 

Mój blogVíkendové pečení

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz