NajPrzepis.pl Ciasto drożdżowe z twarogiem, morelami i kruszonką
Ciasto drożdżowe z twarogiem, morelami i kruszonką
Przepis Ciasto drożdżowe z twarogiem, morelami i kruszonką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.3.2021

Ciasto drożdżowe z twarogiem, morelami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z twarogiem, morelami i kruszonką.

Składniki

Ciasto:

125 ml
ciepłego mleka
1 szt.
jajko
50 g
masła
250 g
mąki
50 g
cukru
12 g
drożdży
1 łyżeczka
rumu
szczypta
soli

Nadzienie:

250 g
miękkiego twarogu
2 łyżki
cukru pudru
250 g
moreli

Kruszonka:

80 g
masła
80 g
cukru
80 g
mąki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do mleka wkrusz drożdże, dodaj cukier i trochę mąki. Zamieszaj i poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Do zaczynu dodaj miękkie masło, jajka, mąkę, rum i sól i wyrób z tego gładkie ciasto. Posyp je mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  3. Po wyrośnięciu ciasto wyłóż na posmarowaną blaszkę. Posmaruj twarogiem wymieszanym z cukrem. Połóż morele pokrojone w półksiężyce i posyp kruszonką.
  4. Piecz w temperaturze 180 °C aż będzie miało złoty kolor. Pozostaw do ostygnięcia, posyp cukrem pudrem i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz