NajPrzepis.pl Ciasto kinder bueno - szybko się od niego uzależnisz
Ciasto kinder bueno - szybko się od niego uzależnisz
Przepis Ciasto kinder bueno - szybko się od niego uzależnisz
NajKasia    ·   11.5.2021

Ciasto kinder bueno - szybko się od niego uzależnisz

Najlepszy deser, jaki kiedykolwiek zrobiłam. Najpierw myślałam, że połączenie tych wszystkich smaków będzie już przekombinowane, ale po spróbowaniu pierwszego kęsa natychmiast zmieniłam zdanie. Po pierwszym kawałku wzięłam drugi a po drugim trzeci. W końcu stwierdziłam, że każdy chodził do lodówki tylko po jeden kawałek a po dwóch godzinach zostało już tylko puste pudełko. Ciasto nie zdążyło nawet porządnie ostygnąć a już go nie było. Naprawdę świetny przysmak, od którego się szybko uzależnisz.

Składniki

Dolne ciasto:

7 szt.
białek
szczypta
soli
1 łyżka
oleju
2 łyżki
mąki
7 szt.
okrągłych biszkoptów
6 łyżek
cukru pudru
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
150 g
posiekanych orzechów włoskich

Budyń:

7 szt.
żółtek
1 op.
budyniu waniliowego
3 łyżki
mąki
200 g
cukru
500 ml
mleka
100 g
czekolady
1 op.
cukru waniliowego
250 g
masła

Ponadto:

400 g
Nutella
herbatniki
mleko do namoczenia herbatników
bita śmietana
czekolada do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Dolne ciasto:
    7 białek ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj łyżkę oleju, 2 łyżki mąki, 7 szt. startych okrągłych biszkoptów, 6 łyżek cukru pudru, pół małego opakowania proszku do pieczenia.
  2. Wylej ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po wierzchu posyp posiekanymi orzechami włoskimi, około 150 g. Upiecz w temperaturze 180 stopni aż będzie złociste.
  3. To ciasto posmaruj nutellą (ja zużyłam nie całe 400 g).
  4. Ugotuj budyń - 7 żółtek, 1 budyń waniliowy, 3 łyżki mąki, 200 g cukru i pół litra mleka.
  5. Jeszcze gorący podziel na 2 połówki, jedną wymieszaj ze 100 g czekolady do gotowania a drugą z 1 cukrem waniliowym.
  6. Po ostygnięciu każdy krem oddzielnie połącz z miękkim masłem (250 g = 125 g i 125 g masła).
  7. Na nutellę daj waniliowy rem. Na tym kremie połóż herbatniki, które na krótko zamocz w mleku tak aby zamoczona strona była na wierzchu.
  8. Na herbatniki daj ciemny krem. Ubij 2 bite śmietany w proszku i posmaruj tym ciemny krem. Na wierzch daj startą czekoladę. 
  9. Daj do lodówki, najlepiej na całą noc.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz