NajPrzepis.pl Desery Kołacze Sernik Ciasto sypane z nadzieniem twarogowym i owocami
Ciasto sypane z nadzieniem twarogowym i owocami
Przepis Ciasto sypane z nadzieniem twarogowym i owocami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   13.7.2021

Ciasto sypane z nadzieniem twarogowym i owocami

Lubię to ciasto. Zarówno jeśli chodzi o pracę przy pieczeniu go, jak i o smak. Nie jest zbyt słodkie a jeśli dodatkowo wybierzesz bardziej kwaśne owoce to ciasto będzie dość orzeźwiające. Jeśli lubisz twarogowe ciasta to koniecznie spróbuj bo warto :)

45 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki
Ciasto kakaowe:
2 kubki
mąki (kubek 250 ml)
1 kubek
cukru
1 kubek
mleka
3/4 kubka
oleju
1 szt.
cukru waniliowego
1 szt.
mały proszek do pieczenia
2 szt.
jajek
2 łyżki
kakao
Nadzienie twarogowe:
500 g
delikatnego twarogu
1 kubek
cukru
1 kubek
mleka
1 szt.
cukru waniliowego
2 szt.
jajek
1 szt.
budyniu waniliowego
do smaku
owoce
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto kakaowe:
    Zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Na przemian dodawaj olej i letnie mleko. Zmieszaj razem mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wymieszaj to z jajkami.
  2. Nadzienie:
    Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszaj z twarogiem i stopniowo dodawaj mleko z budyniem.
  3. Blaszkę 30x40 wysmaruj i posyp mąką. Wylej na blaszkę więcej niż połowę ciasta. Potem chochlą daj nadzienie twarogowe. Jest rzadkie ale takie właśnie ma być. Na nadzienie daj owoce. Mogą być odcedzone z kompotu albo świeże - ja miałam mrożone maliny. Na wierzch wylej resztę ciasta.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
  5. Gdy ostygnie posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz