NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto tarte na tarce z malinami i budyniem
Ciasto tarte na tarce z malinami i budyniem
Przepis Ciasto tarte na tarce z malinami i budyniem
NajKasia    ·   27.2.2021

Ciasto tarte na tarce z malinami i budyniem

Fantastycznie wyglądające ciasto z jeszcze lepszym smakiem! Pycha!!!

30 min.
Przygotowanie
60 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

350 g
mąki tortowej
5 szt.
żółtek
250 g
masła
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
3 łyżki
cukru

Nadzienie:

5 szt.
białek
2 op.
budyniu waniliowego
240 g
cukru pudru
2 op.
cukru waniliowego
50 ml
oleju roślinnego
500 g
świeżych malin
tarta bułka do posypania blaszki
masło do posmarowania blaszki
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj ciasto. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj żółtka, cukier i masło starte na tarce na grubych oczkach. Wyrób ciasto, które podziel na 2 cześci i zawiń w folię aluminiową. Odłóż do lodówki na 1 godzinę.
  2. Przygotuj blaszkę do pieczenia (30 x 22 cm), którą posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  3. Jedną porcję ciasta zetrzyj na tarce na grubych oczkach i delikatnie je dociśnij dłońmi. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostaw je do ostygnięcia.
  4. Przygotuj nadzienie. Białka ubij za pomocą miksera na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym.
  5. Dodaj budyń waniliowy i znów ubijaj. Stopniowo dodawaj olej stale ubijając.
  6. Przygotowany krem rozsmaruj na upieczonym i ostygniętym cieście.
  7. Maliny umyj i pozostaw do obeschnięcia. Równomiernie ułóż je na rozsmarowanym nadzieniu i na wierzch zetrzyj na tarce drugie ciasto.
  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym na 190 stopni przez około 40 minut - (po upływie 10 minut piecz tylko za pomocą funkcji pieczenia od góry).
  9. Posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz