NajPrzepis.pl Ciasto z powidłami alá Petra
Ciasto z powidłami alá Petra
Przepis Ciasto z powidłami alá Petra
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   24.4.2023

Ciasto z powidłami alá Petra

Ciasto z delikatnego ciasta nadziewane fantastyczną twarogową bitą śmietaną o smaku wanilii. Orzeźwiająco zaskoczy Cię warstwa powideł.

30 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

500 ml
wody
100 g
tłuszczu
szczypta
soli
200 g
mąki
5 szt.
jajek

Krem:

750 ml
śmietany kremówki
750 g
twarogu
3 op.
cukru waniliowego

Do dokończenia:

powidła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do wody daj tłuszcz i szczyptę soli i doprowadź do wrzenia. Gdy tłuszcz się rozpuści wsyp na raz mąkę i dokładnie mieszaj dopóki ciasto nie będzie gładkie i nie klei się do dna rondelka. Ciasto mieszaj około 3 minut, aż na dnie zacznie tworzyć się biała powłoka a z ciasta powstanie kula.
  2. Następnie ciasto przełóż do zimnej miski, pozostaw aby lekko ostygło a potem stopniowo wmieszaj jedno jajko po drugim. Dwie blaszki o wymiarach 38x25 dokładnie posmaruj tłuszczem, ciasto podziel na 2 połówki, wyłóż na blaszki i upiecz.
  3. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 10 min. Następnie pozostaw płaty ciasta do ostygnięcia a jeden płat pokrój na kwadraty.
  4. Ubij śmietanę aby była sztywna, dodaj cukry waniliowe a następnie wymieszaj to z twarogiem.
  5. Jeden płat ciasta posmaruj powidłami, na nie daj krem a na kremie połóż kwadraty z drugiego płata ciasta. Następnie posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz