NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Delikatna kokosowa rolada z kremem mascarpone
Delikatna kokosowa rolada z kremem mascarpone
Przepis Delikatna kokosowa rolada z kremem mascarpone
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   6.5.2021

Delikatna kokosowa rolada z kremem mascarpone

Bardzo delikatna, lekka rolada. Dla miłośników kokosów będzie to niebo w gębie. Jeden kawałek na pewno nie wystarczy i ani się obejrzysz a zjesz nawet ostatni kawałek.

Składniki

Ciasto:

350 g
białek
150 g
cukru pudru
szczypta
soli
180 g
mąki
6 g
proszku do pieczenia

Krem:

500 g
mascarpone
120 g
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
100 g
wiórków kokosowych
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj blaszkę o wymiarach 32 x 34 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i możesz rozpocząć szykowanie ciasta.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier puder i ubijaj dopóki nie otrzymasz sztywnej, błyszczącej piany. Drewnianą łyżką wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i tak przygotowane ciasto daj na blaszkę.
  3. Równomiernie rozsmaruj i piecz około 15 minut.
  4. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, natychmiast zdejmij papier do pieczenia i zroluj razem z wilgotną ściereczką aby otrzymać roladę.
  5. Mascarpone zmiksuj z cukrem, dodaj wiórki kokosowe i krem gotowy. Posmaruj nim ostygnięte ciasto, zroluj a wierzch ozdób według własnej fantazji.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz