NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Delikatna rolada bez mąki z bitą śmietaną
Delikatna rolada bez mąki z bitą śmietaną
Przepis Delikatna rolada bez mąki z bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   28.3.2013

Delikatna rolada bez mąki z bitą śmietaną

Zima powoli zmienia się w wiosnę, już za chwilę wszystko będzie kwitnąć i pięknie pachnieć a my będziemy mieć chęć na mrożoną kawę i coś słodkiego a jednocześnie lekkiego jako dodatek do niej.... My oczywiście piliśmy kawę i jedliśmy ciasto siedząc już na tarasie, słoneczko świeciło a my ładowaliśmy się energią. Samo przygotowanie nie trwa długo, potrzeba jednak czasu by ciasto stężało w lodówce.

Składniki
6 szt.
jajek
100 g
cukru kryształ
szczypta
soli
3 łyżka
wysokiej jakości holenderskiego kakao
250 ml
schłodzonego mleka
3 torebki
bitej śmietany w proszku
do smaku
cukru pudru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W misce ubij ręcznym mikserem białka z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, potem dodawaj jedno żółtko po drugim a na koniec już tylko drewnianą łyżką wymieszaj kakao.
  2. Rozsmaruj na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, który dla pewności posmaruj jeszcze olejem i piecz przez 12 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Ostygnięty spód posmaruj bitą śmietaną. Ja preferuję bitą śmietanę w proszku i do tego ciasta biorę 250 ml schłodzonego mleka i 3 torebki bitej śmietany w proszku.
  4. Zroluj i jednocześnie zdejmuj papier do pieczenia i lekko dociskaj.
  5. Gotową roladę zostaw w lodówce aby stężała a przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz