NajPrzepis.pl Desery Kremy i polewy Domowa polewa fondant
Domowa polewa fondant
Przepis Domowa polewa fondant
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   15.12.2022

Domowa polewa fondant

Przygotuj domową polewę na ciasta i torty. Doskonała polewa z tylko trzech składników. Jeśli chcesz aby była kolorowa to wystarczy dodać barwnik spożywczy.

Składniki

Składniki:

250 g
cukru
130 ml
wody
1 łyżeczka
octu 20 procentowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do rondelka wlej wodę i ocet, wsyp cukier. Wszystko doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez 10 minut  na małym ogniu. Po dziesięciu minutach powstanie syrop cukrowy.
  2. Ugotowany syrop przelej do zimnej miski i od czasu do czasu mieszając pozostaw aby ostygł.
  3. Po 5-6 minutach mieszania stopniowo zmieni się kolor syropu na biały i masa zacznie tężeć. Jeszcze stale od czasu do czasu mieszaj.
  4. Po kolejnych 5-6 minutach osiągniesz wymaganą konsystencję.
  5. W zależności od potrzeb możesz dodać barwnik spożywczy i posmarować tort. Ta polewa wystarcza na tort o średnicy 24 cm. Masa na torcie stężeje w ciągu mniej niż 1 godziny. Jeśli potrzebujesz więcej polewy, zrób ją z 500 g cukru, 250 ml wody i 1 łyżeczki octu. W takim przypadku gotuj przez 15 minut.

Źródło: Citromhab

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz