NajPrzepis.pl Mięso Wędliny Domowa szynka wieprzowa
Domowa szynka wieprzowa
Przepis Domowa szynka wieprzowa
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   20.3.2021

Domowa szynka wieprzowa

Na tyle na ile znam mojego męża to nawet nie pamięta kiedy jest dzień kobiet więc zwykle nie dostaję z tej okazji kwiatków. Ale buziaka bym mogła dostać, co nie? jeśli nie z okazji dnia kobiet to chociaż za tą pyszność.

45 min.
Przygotowanie
120 min.
Gotowanie
Składniki
2 kg
oczyszczonej łopatki wieprzowej (pokrojonej w drobną kostkę, 1 garstka bardzo drobno)
30 g
soli
2 łyżeczki
cukru pudru
1/2 łyżeczki
mielonego pieprzu
200 ml
zimnej wody
20 g
soli peklowej
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na początek informacja dla wszystkich, którzy już przy pierwszej sylabie słowa "sól peklowa" zaczną się żegnać. Przy produkcji szynki trzeba jej użyć aby przyrządzić piiiiięknie różową i pachnącą szyneczkę a nie szarawą konserwę mięsną. Wspomniana ilość jest jednak znacznie mniejsza niż w podobnych zwykle kupowanych w sklepach produktach, więc z pewnością po zjedzeniu tej domowej szynki nie umrzecie ani nie zachorujecie na żadną chorobę cywilizacyjną. Już bardziej prawdopodobne że przejedzie was autobus. Przygotowanie przepisu Domowa szynka wieprzowa, krok 1
  2. Wszystko w misce dokładnie ręką mieszaj przez co najmniej pół godzi (jest to bardzo ważne, powstanie takie "błotko", które później trzyma mięso razem), następnie zamknij i włóż do lodówki na 48 godzin. W trakcie tego czasu kilka razy lekko wymieszaj ręką. 
  3. Następnie naprawdę mocno wciśnij do woreczka na salceson i włóż do garnka. Zalej ciepłą wodą, aby cała szynka była zanurzona w wodzie i gotuj przez około 2 godziny tylko delikatnie w temperaturze 75-80 stopni (nie więcej!), używaj termometru do gotowania.
  4. Następnie szybko schłodź w lodowatej wodzie, rozetnij opakowanie i poczekaj aż całkowicie ostygnie, aby niepotrzebnie nie wyciekł z niej sok.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz