NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Doskonała lasagne - przepis ze zdjęciami krok za krokiem
Doskonała lasagne - przepis ze zdjęciami krok za krokiem
Doskonała lasagne - przepis ze zdjęciami krok za krokiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   4.2.2023

Doskonała lasagne - przepis ze zdjęciami krok za krokiem

Jeśli kochasz lasagne, przygotuj to fantastyczne danie według tego przepisu. Więcej warzyw = lepszy smak!

Składniki

Będziemy potrzebować:

400 g
lasagne
3 kubki
tartej mozzarelli
1/2 kubka
tartego parmezanu
700 g
mielonego mięsa wołowego
1 szt.
cebula
3 ząbki
czosnku
2 szt.
marchwi
3 szt.
selera
1 szt.
papryka
500 g
pomidorów
1 l
mleka
100 g
masła
3/4 kubka
mąki
oliwa z oliwek
sól
pieprz
pietruszka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Zacznij od przygotowania sosu. Pomidory nadetnij i sparz je gorącą wodą. Pozostaw je w gorącej wodzie na 20 sekund a następnie za pomocą noża obierz ze skórki.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i na rozgrzanym oleju podsmaż aż będą złociste. Dodaj startą na tarce marchew i mięso mielone. Podduś przez około 20 minut, dodaj pokrojony w kostkę seler oraz paprykę i wszystko razem wymieszaj.
  3. Gdy warzywa zmiękną dodaj zmiksowane pomidory, posól i popieprz do smaku. Chwilkę duś (około 5-7 minut), dodaj posiekana pietruszkę i sos gotowy.
  4. Sos beszamelowy:
    Masło spień w mniejszym garnuszku, stale mieszając dodaj mąkę i małym strumieniem dolej mleko. Nie zapomnij, aby stale mieszać bo w przeciwnym razie zrobią się grudki. Odstaw sos beszamelowy.
  5. Przygotuj naczynie żaroodporne. Na dnie ułóż ugotowane lasagne, nałóż 1/3 nadzienia i 1/4 sosu beszamelowego. Posyp startą mozzarellą i startym parmezanem. Powtarzaj całą procedurę, dopóki nie położysz ostatniego kawałka ciasta. Ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy.
  6. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Bezpośrednio przed końcem posyp po wierzchu startym parmezanem. Smacznego!

Źródło: Povar

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz