NajPrzepis.pl Fantastyczne niebiańskie ciasto - KROK ZA KROKIEM
Fantastyczne niebiańskie ciasto - KROK ZA KROKIEM
Przepis Fantastyczne niebiańskie ciasto - KROK ZA KROKIEM
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.3.2021

Fantastyczne niebiańskie ciasto - KROK ZA KROKIEM

Ciasto z kremem waniliowym, któremu nie można się oprzeć, z ciastem z białek i z czereśniami. Wczoraj wracałam z pracy do domu i gdy przechodziłam przez ryneczek to zobaczyłam piękne czereśnie, którym nie mogłam się oprzeć i musiałam je kupić. Powstało z nich to ciasto, które jest naprawdę bardzo przyjemne w smaku. Pomimo iż nie lubię kremów z masła to ten krem z żółtkami jest łagodny i smaczny.

Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
4 łyżki
cukru
2 łyżki
oleju
4 łyżki
gorącej wody
4 łyżki
mąki
1 łyżka
kakao
szczypta
soli

Warstwa z białek:

6 szt.
białek
220 g
cukru
100 g
posiekanych orzechów włoskich
1 filiżanka (200 ml) czereśni
1 filiżanka (200 ml) mąki

Krem:

6 szt.
żółtek
200 g
cukru
300 ml
mleka
1 op.
budyniu waniliowego
3 op.
cukru waniliowego
250 g
masła

Glazura:

160 g
czekolady
20 g
masła
50 ml
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj formę do pieczenia o wielkości 25 x 35 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni i przygotuj ciasto.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier i ubijaj, dopóki nie osiągniesz błyszczącej piany. Pojedynczo dodawaj żółtka, dodaj olej, wodę a na końcu drewnianą łyżką wymieszaj mąkę połączoną z kakao.
  3. Połóż na blaszkę i piecz przez 15-20 minut. Kontroluj wykałaczką - jeśli wykałaczka się klei to ciasto jeszcze nie jest upieczone.
  4. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż osiągniesz błyszczącą piankę, do której na końcu drewnianą łyżką wmieszaj mąkę razem z posiekanymi orzechami włoskimi i czereśniami. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut.
  5. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj budyń w proszku i trochę mleka. Ucieraj, żeby nie mieć żadnych grudek. Resztę mleka zagotuj na małym ogniu i gdy mleko jest zagrzane stale mieszając wlej mieszankę z żółtek. Ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia.
  6. Masło utrzyj do osiągnięcia pianki, potem stopniowo po jednej łyżce dodawaj ostygnięty budyń i ubijaj aby mieć puszysty krem.
  7. Glazura: na delikatnym ogniu rozpuść stale mieszając czekoladę, dodaj masło i śmietanę. Połącz mieszając.
  8. Gdy masz wszystko gotowe możesz ciasto "poskładać". Na ciemne ciasto nanieś krem, ładnie go wygładź, połóż na tym ciasto z białek i wierzch polej glazurą czekoladową. Pozostaw w lodówce na co najmniej 2 godziny a potem krój ostrym, gorącym nożem na ładne kawałeczki.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz