NajPrzepis.pl Desery Kołacze Fenomenalne ciasto Królowa śniegu
Fenomenalne ciasto Królowa śniegu
Przepis Fenomenalne ciasto Królowa śniegu
NajKasia    ·   28.2.2022

Fenomenalne ciasto Królowa śniegu

Doskonałe ciasto pełne waniliowego i czekoladowego kremu + na wierzchu wspaniała bita śmietana. Ja użyłam większej blaszki, więc w stosunku do oryginalnego przepisu wyszło mi niższe ciasto. Ale pod względem smaku było niewiarygodnie dobre więc na pewno nie był to ostatni raz gdy je piekłam. Gotowe jest bardzo szybko, tylko potem potrzeba czasu by stężało i najgorsze jest że wszystkim już cieknie ślinka od początku pieczenia.

Składniki

Ciasto:

5 szt.
białek
5 łyżek
cukru
3 łyżki
oleju
4 łyżki
mąki
1/2 małego op.
proszku do pieczenia

Krem:

5 szt.
żółtek
150 g
cukru pudru
3 op.
cukru waniliowego
4 łyżki
skrobi kukurydzianej
500 ml
mleka
250 g
masła
100 g
gorzkiej czekolady

Ponadto będziemy potrzebować:

200 g
herbatników
400 ml
śmietany kremówki
mleko do polania herbatników
wiórki kokosowe do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij na pianę, stopniowo dodawaj cukier, olej a na koniec za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Masę nałóż na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę o wymiarach 21 x 36 cm i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut. Upieczony spód równomiernie potrzyj 2 łyżkami mleka (a robię to tak, że daję mleko do szklanki i smaruję pędzelkiem silikonowym).
  2. Żółtka, skrobię kukurydzianą, cukier i 2 łyżki ciepłego mleka dokładnie utrzyj. Pozostałe mleko daj na ogień, dodaj utartą masę z żółtek i ugotuj gęsty budyń, który odstaw i pozostaw aby trochę ostygł. Do trochę ostygniętego budyniu dodaj pokrojone w kostkę masło i rozpuść je mieszając. Masę podziel na dwie połowy i do jednej dodaj połamaną na kosteczki czekoladę.
  3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną bitą śmietanę i możesz układać warstwy.
  4. Na korpus nałóż krem czekoladowy, na niego ułóż herbatniki, które zamocz w mleku. Na herbatniki nałóż krem z żółtek, który ładnie wygładź a na to nałóż bitą śmietanę. Wierzch ozdób wiórkami kokosowymi i całe ciasto odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
  5. Krój ostrym nożem i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz