NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Jabłkowe tornado z czekoladą i śmietaną
Jabłkowe tornado z czekoladą i śmietaną
Przepis Jabłkowe tornado z czekoladą i śmietaną
NajKasia    ·   13.11.2021

Jabłkowe tornado z czekoladą i śmietaną

Soczyste sypane ciasto, które pokochasz. Jest soczyste dzięki jabłkom, słodkie dzięki polewie czekoladowej i smaczne dzięki wszystkim zawartym w nim składnikom.

25 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
1 kubek = 250 ml
5 szt.
jabłek
2 i 1/2 kubka
mąki
1 kubek
cukru
1 kubek
mleka
1/2 kubka
oleju roślinnego
2 szt.
jajek
2 łyżeczki
cynamonu
2 łyżki
kakao
1 op.
cukru waniliowego
1 łyżeczka
sody spożywczej
1 małe op.
proszku do pieczenia
do smaku
dżem
2 kubki
śmietany 12%
2 op.
czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. W misce wymieszaj wszystkie składniki - mąkę, cukier, olej, jajka, cynamon, kakao, sodę spożywczą i proszek do pieczenia.
  2. Dodaj starte jabłka i wszystko razem wymieszaj.
  3. Przygotowane ciasto wylej na blaszkę o wymiarach 30x40 cm (dno posmaruj olejem) i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - obserwuj.
  4. Po upieczeniu wierzch posmaruj dżemem a na dżem daj polewę ze śmietany i czekolady. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw aby trochę ostygła. Jak delikatnie ostygnie to wymieszaj ją ze śmietaną.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz