NajPrzepis.pl Kapuśniak bez zasmażki
Kapuśniak bez zasmażki
Przepis Kapuśniak bez zasmażki
NajKasia    ·   4.2.2022

Kapuśniak bez zasmażki

Doskonała zupa z wędzonych żeberek oraz kiszonej kapusty bez używania mąki do zagęszczenia. Smacznego!

Składniki

Będziemy potrzebować:

1000 g
wędzonych żeberek
300 g
kiszonej kapusty
3 szt.
liści laurowych
5 ziarenek
ziela angielskiego
3 ząbki
czosnku
4 większe
ziemniaki
sól
pieprz
według potrzeb ocet i cukier
kubeczek śmietany 12
kubeczek śmietany 18
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żeberka razem z przyprawami i całym obranym czosnkiem ugotuj aż będą miękkie. Odcedź wywar, mięso obierz od kości i pokrój.
  2. Do wędzonego wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, posól do smaku. Po około 5 minutach dodaj pokrojoną /ewentualnie opłukaną/ kapustę i gotuj około 12 minut.
  3. Dodaj obie śmietany. Do smaku dodaj ocet, cukier, ewentualnie sól oraz pieprz. Na koniec dodaj obrane mięso i podgrzej. Smacznego!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej 
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz