NajPrzepis.pl Mięso Mięso z królika Królik w śmietanie z knedlikami drożdżowymi
Królik w śmietanie z knedlikami drożdżowymi
Przepis Królik w śmietanie z knedlikami drożdżowymi
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   20.3.2021

Królik w śmietanie z knedlikami drożdżowymi

Gdy nadchodzi niedziela warto zrobić na obiad coś lepszego.

45 min.
Przygotowanie
90 min.
Gotowanie
Składniki

Mięso:

2 łyżki
octu
1 łyżka
cukru
1 szt.
cebula (drobno pokrojona)
1 szt.
korzeń pietruszki (drobno pokrojony)
1 szt.
mniejszy seler (drobno pokrojony)
2 szt.
duża marchewka (drobno pokrojona)
2 szt.
listek laurowy
5 ziarnka
ziela angielskiego
10 ziaren
pieprzu
1 łyżeczka
musztardy
1 kubeczek
śmietany
mięso z królika
wędzony boczek
sól, pieprz
smalec
woda
sok z cytryny

Knedliki:

około 450 g
mąki
około 200 ml
lekko podgrzanego mleka
1/2 kostki
świeżych drożdży
1 łyżeczka
cukru kryształ
2 łyżeczki
soli
1 szt,
jajko
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na smalcu podsmaż cebulę i pokrojony w kostkę boczek, dodaj ziele angielskie i podsmaż. Dodaj cukier, ocet, musztardę i około 1 łyżeczkę soli i przyprawy i zalej wodą. 
  2. Mięso poporcjuj, posól i popieprz, tylne nogi i grzbiet na wierzchu kilka rady delikatnie natnij a następnie klasycznie naszpikuj kawałkami boczku. Włóż do naczynia żaroodpornego i przelej przestudzonym wywarem z warzyw. Przykryj pokrywką i włóż do lodówki aby się zamarynowało. Marynować może się nawet dwa dni. Następnie zakryj folią aluminiową i duś w piekarniku aż będzie miękkie. Miękkie mięso wyjmij a potem włóż jeszcze na chwilę do piekarnika, aby uzyskało piękny kolor i zostaw gdzieś w ciepłym miejscu (dobrze jest je na przykład włożyć do garnka i od razu przykryć je pod pierzynę tak jak to robiły nasze babcie Przygotowanie przepisu Królik w śmietanie z knedlikami drożdżowymi, krok 1).
  3. Z mieszanki warzywnej usuń zioła, przełóż do garnka i zmiksuj blenderem do osiągnięcia gładkiego sosu. Następnie ogrzej, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie dodaj również cukier a na końcu rozcieńcz śmietaną  i podgrzewaj jeszcze przez około 10 minutek.
  4. Knedliki:
    Do miski wsyp mąkę, zrób dołek, rozdrobnij drożdże, nasyp cukru i nalej mleka. Na środku dokładnie wymieszaj i poczekaj aż powstanie rozczyn, następnie na boki nasyp soli a na koniec wszystko wymieszaj z resztą składników i wyrabiaj ciasto w razie potrzeby dosypując jeszcze po trochę mąki, dopóki ciasto nie przestanie się lepić do krawędzi miski a na powierzchni nie zaczną się tworzyć takie jakby pęcherzyki. Pozostaw zakryte w woreczku foliowym do wyrośnięcia przez około 1 godzinę, później znów wyrób i znów pozostaw do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte podziel na 3 takie same części, utwórz z nich bochenki, z dużą siłą ugniataj aby usunąć z nich ewentualne pęcherzyki powietrza, uformuj w kształt szyszki i ponownie pozostaw pod woreczkiem foliowym do wyrośnięcia. Podczas wyrastania zawsze obróć szyszki trzy razy, aby wyrastały równomiernie. Wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj przykryte pod przykrywką przez 15 minut na małym ogniu (ja mam płytę indukcyjną więc wybieram stopień nr 6) a w połowie gotowania obróć kledliki na drugą stronę i ponownie zakryj pokrywką, aby nie były nierównomiernie ugotowane.
  6. Następnie trzeba je szybko wyjąć na deskę kuchenną i kilka razy przekłuć. Ja robię to takim dużym widelcem do pieczenia mięsa, ale można użyć też szpikulca. Jeszcze ciepłe pokrój nicią na plastry.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz