NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Kruchutkie kakaowe herbatniki z wysokiej jakości kremem maślanym
Kruchutkie kakaowe herbatniki z wysokiej jakości kremem maślanym
Przepis Kruchutkie kakaowe herbatniki z wysokiej jakości kremem maślanym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   6.12.2021

Kruchutkie kakaowe herbatniki z wysokiej jakości kremem maślanym

Kakaowe herbatniki o waniliowym smaku a w środku pyszny maślany krem. Jest z nimi co prawda trochę żmudnej pracy ale z pewnością są warte tego wysiłku. Wyglądają doskonale a smakują jeszcze lepiej.

Składniki

Ciasto:

300 g
masła lub margaryny
400 g
mąki
150 g
cukru pudru
2 szt.
żółtek
5 łyżek
kakao
esencja waniliowa (nie musi być)

Krem:

6 szt.
jajek
300 g
cukru
200 g
masła
3 op.
cukru waniliowego

Do ozdoby:

200 g
czekolady
1 łyżka
mleka
2 łyżki
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę, cukier puder, żółtka, kakao oraz esencję waniliową wymieszaj w misce, dodaj masło starte na tarce na dużych oczkach i wyrób gładkie ciasto, które odstaw na pół godziny do lodówki.
  2. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj na stolnicy na cienki płat, z którego wykrawaj kółeczka.
    Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Upieczone wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Jajka z cukrem zmiksuj nad parą do osiągnięcia pianki. Piankę odstaw i pozostaw aby delikatnie ostygła. Masło mikserem zmiksuj do osiągnięcia pianki, dodaj masę jajeczną i miksuj aż otrzymasz puszysty krem, którym posmaruj jedno ciastko i sklej z drugim ciastkiem.
  4. 200 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj mleko oraz olej i połącz mieszając.
  5. Szpatułką posmaruj wierzch sklejonych ciasteczek a gdy czekolada delikatnie ostygnie ozdób według własnej fantazji za pomocą strzykawki lub rękawa cukierniczego do zdobienia.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz