NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Miodowe rurki moczone w czekoladzie
Miodowe rurki moczone w czekoladzie
Przepis Miodowe rurki moczone w czekoladzie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   8.11.2021

Miodowe rurki moczone w czekoladzie

Z tej porcji składników wyszło mi około 60 miodowych rurek ale zależy od wielkości foremek na rurki. Jako kremu użyłam sprawdzonej klasyki - ugotowane słodzone mleko skondensowane ubite z masłem. Oczywiście mleko skondensowane gotowałam w wodzie przez około 3 godziny (w puszce), aby się karmelizowało. Polecam gotować wieczorem, aby przez noc porządnie ostygło.

35 min.
Przygotowanie
6 min.
Gotowanie
Składniki
250 g
mąki
100 g
cukru pudru
50 g
margaryny
2 łyżki
miodu
2 łyżki
mleka
2 szt.
żółtek
1 puszka
karamelowego mleka skondensowanego
250 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników oprócz mleka skondensowanego i masła wyrób gładkie ciasto, które pozostaw zawinięte w folii spożywczej w lodówce przez około godzinę.
  2. Potem ciasto rozwałkuj na cienki płat, z którego wykrawaj kółeczka lub prostokąty, które nawijaj na foremki na rurki.
  3. Ułóż je na blaszce połączeniem do dołu i posmaruj rozpuszczoną margaryną i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 6 minut.
  4. Po upieczeniu pozostaw aby przez chwilę ostygły i zdejmij je z foremek na rurki. Zamocz w czekoladzie i napełnij kremem.
  5. Krem:
    Karmelowe mleko skondensowane zmiksuj z masłem do osiągnięcia pianki.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz