NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Paryskie rogaliki
Paryskie rogaliki
Przepis Paryskie rogaliki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   4.12.2021

Paryskie rogaliki

Klasyka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Paryskie rogaliki znikają z puszki z ciasteczkami jako pierwsze. A jakie świąteczne wypieki Ty lubisz najbardziej?

Składniki

Ciasto:

4 szt.
białek
200 g
cukru pudru
200 g
mielonych orzechów

Nadzienie:

4 szt.
całych jajek
200 g
cukru pudru
1i 1/2 łyżki
kakao
200 g
masła
czekolada do gotowania
utwardzony tłuszcz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka i cukier zmiksuj nad parą aż zgęstnieją a na końcu dodaj mielone orzechy.
  2. Łyżeczką namoczoną w wodzie formuj na blaszce rogaliki, troszkę je rozgnieć i upiecz.
  3. Pracuj szybko, ponieważ masa szybko tężeje, ewentualnie możesz ją dać do rękawa cukierniczego i strzykać rogaliki.
  4. Nadzienie: Jajka, cukier i przesiane kakao miksuj nad parą, aby powstała masa podobna do syropu. Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki, dodaj syrop czekoladowy i dobrze miksuj na gładki krem, który rękawem cukierniczym strzykaj na upieczone rogaliki.
  5. Czekoladę rozpuść aby nie było w niej grudek i po ostygnięciu polewaj nią rogaliki. Dobrze jest, gdy są one wcześniej trochę schłodzone w lodówce.

Źródło: Pečené, varené s Ivou

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz