NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Paryskie rogaliki z porządnym kremem
Paryskie rogaliki z porządnym kremem
Przepis Paryskie rogaliki z porządnym kremem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.11.2021

Paryskie rogaliki z porządnym kremem

Są one wyjątkowo bliskie memu sercu. Doskonałe paryskie rogaliki, chciałabym bardzo podziękować temu, kto je wymyślił. Doskonałe orzechowe ciasto, na które jest pięknie nałożony porządny maślany krem a to wszystko polane polewą czekoladową. Niektórzy robią krem z mleka skondensowanego i masła ale ja stale robię porządny tradycyjny krem maślany. Nie mówię oczywiście że ten z mleka skondensowanego jest zły, po prostu maślany jest o wiele lepszy. Koniecznie spróbuj, wcale nie są tak skomplikowane jak się wydaje na pierwszy rzut oka :)

Składniki

Składniki:

300 g
mielonych orzechów włoskich
300 g
cukru pudru
100 g
mąki
2 szt.
jajka

Krem:

2 szt.
jajka
120 g
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
250 g
masła
do smaku
rum

Polewa:

150 g
czekolady do gotowania
75 g
utwardzonego 100% tłuszczu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Krem:
    Jajka, cukier puder i cukier waniliowy zmiksuj w kąpieli wodnej przez około 20 minut. Potem pozostaw do ostygnięcia. Zmiksuj masło a potem zmiksuj je z ostygniętą masą jajeczną. Na koniec dodaj rum do smaku.
  2. Ciasto:
    Ze wszystkich składników wyrób ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodaj jeszcze trochę mąki. Ciasto pozostaw do następnego dnia.
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 – 8 mm i wykrawaj rogaliki, które upiecz. Piecz w temperaturze 170 stopni aż będą złociste, krótko :) Nie znam dokładnego czasu, zawsze obserwuję piekarni dlatego Ty również go obserwuj.
  4. Po ostygnięciu na rogaliki nałóż krem. Daj je do lodówki aby krem stężał a potem zamocz w polewie czekoladowej - czekoladę i tłuszcz rozpuść w kąpieli wodnej.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz