NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Piersi z kurczaka na papryce, kluski
Piersi z kurczaka na papryce, kluski
Przepis Piersi z kurczaka na papryce, kluski
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   20.3.2023

Piersi z kurczaka na papryce, kluski

Inspiracja na jutrzejszy obiad.

Składniki
2 szt.
piersi z kurczaka ze skórą
1 szt.
cebula
1 łyżka
smalcu
1 łyżka
masła
2 łyżki
słodkiej mielonej papryki
1 kubeczek
śmietany kremówki
woda lub wywar drobiowy
mleko według potrzeb
sól

Kluski:

200 g
mąki z drobnego przemiału
200 g
mąki ze średniego przemiału
3 szt.
jajek
2 łyżeczki
soli
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
startej gałki muszkatołowej
około 250 ml
mleka (ilość jest orientacyjna)
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na smalcu podsmaż cebulę. Mięso posól i włóż skórą w dół do cebuli. Opiecz ze wszystkich stron. Dodaj paprykę i podlej wystarczającą ilością wody lub wywaru. Duś aż będzie miękkie.

  2. Mięso wyjmij, gdy częściowo ostygnie usuń skórę i kości. Pozostaw aby ostygło całkowicie, mięso wtedy lepiej się kroi. Do wytopionego z mięsa tłuszczu dodaj zaklepkę, którą przygotuj tak, że w mleku (około 200ml) wymieszaj mąkę. Na małym ogniu zagotuj, według potrzeb dopraw solą i rozrzedź mlekiem. Nie zapomnij dodać śmietany kremówki. Gorący sos zmiksuj blenderem i jeszcze przecedź. Podgrzej a na koniec dodaj masło. Pokrojone mięso włóż do sosu, aby się zagrzało.

  3. Kluski: Wszystkie składniki wymieszaj na pół sztywną masę. Mleko dodawaj stopniowo. Ciasto nie może być zbyt sztywne, aby łatwo przechodziło przez przecierak do klusek. Ale nie może też być aż tak rzadkie jak ciasto na naleśniki :-)))

  4. Odstaw ciasto na co najmniej 30 minut. W odpowiednim naczyniu doprowadź do wrzenia odpowiednią ilość wody, do której dodaj 2 łyżeczki soli. Przez przecierak do klusek dawaj ciasto do wody i gotuj 5 minut. Następnie odcedź i podawaj razem z sosem i mięsem.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz