NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Placki ziemniaczane z czosnkiem i majerankiem
Placki ziemniaczane z czosnkiem i majerankiem
Przepis Placki ziemniaczane z czosnkiem i majerankiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   7.6.2022

Placki ziemniaczane z czosnkiem i majerankiem

Tym razem coś tradycyjnego :) Czasami kuchnia naszych mam jest po prostu najlepsza. Ja nie robię placków ziemniaczanych w dużej ilości oleju, smażę je w minimalnej ilości smalcu, takie smakują nam najbardziej. Nie muszą być nawet chrupiące, wystarczy gdy są złociste a do tego szklanka mleka i nasze brzuski mają święto.

Składniki
5 szt.
większych ziemniaków
Około 1 1/2 kubka
mąki
1 szt.
jajko
główka
czosnku
1 łyżka
majeranku
do smaku
sól
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ziemniaki ze skórką ugotuj w osolonej wodzie aż będą miękkie.
  2. Ciepłe obierz, zetrzyj na tarce, dodaj sól, wyciśnięty czosnek, majeranek, jajko i mąkę.
  3. Wyrób z tego ciasto, które nie będzie się lepić, ewentualnie dodaj mąkę. 
  4. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj z niego kółka. Na patelni lekko posmarowanej smalcem piecz placki.

Źródło: Vaření a pečení s láskou

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz