NajPrzepis.pl Ciasta Ciasto parzone Ptysie z kremem budyniowym
Ptysie z kremem budyniowym
Przepis Ptysie z kremem budyniowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   1.5.2021

Ptysie z kremem budyniowym

Ptysie z ciasta parzonego nadziewane kremem waniliowym. Wierzch jest zanurzony w polewie fondant.

Składniki

Ciasto:

300 ml
wody
150 g
tłuszczu
szczypta
soli
200 g
mąki
6 szt.
jajek

Krem budyniowy:

600 ml
mleka
2 op.
budyniu waniliowego
2 op.
cukru waniliowego
375 g
masła
80 g
cukru pudru

Do dokończenia:

300 ml
śmietany kremówki
1 łyżka
cukru pudru
400 g
kupnej polewy fondant
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do wody daj tłuszcz i szczyptę soli i doprowadź do wrzenia. Gdy tłuszcz się rozpuści wsyp na raz mąkę, zmniejsz temperaturę i dokładnie mieszaj dopóki ciasto nie będzie gładkie i nie klei się do dna rondelka. Ciasto mieszaj około 3 minut, aż na dnie zacznie tworzyć się biała powłoka a z ciasta powstanie kulka.
  2. Następnie ciasto przełóż do zimnej miski, pozostaw aby lekko ostygło a potem stopniowo wmieszaj jedno jajko po drugim. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego ze ściętą końcówką i strzykaj ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 30 - 40 minut.
  3. Z mleka, budyniu i cukru waniliowego ugotuj budyń i pozostaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj z cukrem i zmiksuj z tym ostygnięty budyń.
  4. Po upieczeniu ptysie rozkrój, dolną część nadziej kremem budyniowym, następnie ubitą śmietaną kremówką z cukrem i nakryj górną częścią. Na koniec ptysie zanurz w polewie fondant.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz