NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Pudding z chleba z ciasta drożdżowego z rodzynkami i twarogiem
Pudding z chleba z ciasta drożdżowego z rodzynkami i twarogiem
Przepis Pudding z chleba z ciasta drożdżowego z rodzynkami i twarogiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.4.2023

Pudding z chleba z ciasta drożdżowego z rodzynkami i twarogiem

U nas dziś na słodko. Zostało ciasto drożdżowe jeszcze sprzed dwóch dni więc wykorzystałam je aby zrobić taki słodki obiad. Zostanie jeszcze na kolację.

55 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki
2 szt.
ciasta drożdżowego
6 szt.
jajek
600 ml
mleka
7 łyżek
cukru kryształ
2 op.
cukru waniliowego
50 g
rodzynek
1 l startego
jabłka
500 g
twarogu
100 ml
oleju
150 g
masła
do smaku
cukier cynamonowy
trochę
bułki tartej

Pianka:

6 szt.
białek
5 łyżek
cukru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto drożdżowe pokrój w plastry. Do większego pojemnika daj mleko, żółtka, cukier, cukier waniliowy i olej. Ubij to i podziel na dwie połowy.
  2. W pierwszej połowie zamocz plastry ciasta drożdżowego aby trochę nasiąkły i ułóż je w wyższej blaszce, którą wcześniej posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Gdy zostanie trochę mieszanki to polej nią ciasto ułożone w blaszce.
  3. Na ciasto drożdżowe nałóż twaróg, który posyp cukrem waniliowym. Na twaróg ułóż starte na tarce jabłka, które posyp cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem.
  4. Ostatnia warstwa to drugie ciasto drożdżowe, które namocz w drugiej połowie mleka z żółtkami i ułóż na nim jabłka.
  5. Na wierzchu ułóż cienkie plasterki masła, włóż wszystko do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 180°. Potem wyjmij pudding z chleba, nałóż na niego pianę, którą zrób ubijając białka i cukier i piecz wszystko jeszcze przez 15 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz