NajPrzepis.pl Pyszne twarogowe ciasto z truskawkami
Pyszne twarogowe ciasto z truskawkami
Przepis Pyszne twarogowe ciasto z truskawkami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   1.4.2021

Pyszne twarogowe ciasto z truskawkami

Pyszne twarogowe ciasto z truskawkami w galaretce. Najbardziej orzeźwiające ciasto, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Gdy za oknem robi się coraz cieplej to jest to niebo w gębie. Całe jest w stanie zniknąć dosłownie w 15 minut. Ciasto jest delikatne jak sieć pająka, krem z twarogu i bitej śmietany tylko delikatnie posłodzony cukrem pudrem. Na wierzchu truskawki i galaretka truskawkowa. Doskonałe połączenie na ciepłe wiosenne i letnie dni.

40 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
200 g
mąki
200 g
cukru
na ostrze noża
proszek do pieczenia
1 op.
cukru waniliowego
1 łyżka
wody
szczypta
soli

Ponadto będziemy potrzebować:

150 ml
ciepłego mleka
2 łyżeczki
cukru
1 łyżka
rumu

Krem:

500 g
twarogu
100 g
cukru pudru
500 ml
śmietany kremówki

I jeszcze:

100 g
drobno pokrojonych truskawek
400 g
truskawek pokrojonych w plasterki
1 op.
czerwonej galaretki
250 ml
wody
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo ubijaj też cukier (2 łyżki). W drugiej misce ubij pozostały cukier z żółtkami do osiągnięcia pianki, dodaj wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu drewnianą łyżką wymieszaj pianę z białek i daj ciasto na blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm (dno wyłóż papierem do pieczenia). Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  2. Śmietanę ubij z cukrem do osiągnięcia pianki i łyżką wymieszaj z nią twaróg. Masę podziel na 2 części, do jednej z nich dodaj drobno pokrojone truskawki i wymieszaj.
  3. 150 ml mleka zagrzej, dodaj cukier i rum i mieszaj dopóki cukier się nie rozpuści. Gdy cukier jest już rozpuszczony polej tym ostygnięte ciasto. Nałóż krem twarogowy z truskawkami, ładnie wygładź, nałóż krem twarogowy bez truskawek i również ładnie wygładź.
  4. W wodzie zrób czerwoną galaretkę. Na wierzch kremu połóż pokrojone w plastry truskawki i zalej je przygotowaną galaretką. Pozostaw do zastygnięcia i możesz podawać.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz