NajPrzepis.pl Rożki z ciasta francuskiego z kremem karmelowym gotowe w 10 minut
Rożki z ciasta francuskiego z kremem karmelowym gotowe w 10 minut
Przepis Rożki z ciasta francuskiego z kremem karmelowym gotowe w 10 minut
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   28.9.2022

Rożki z ciasta francuskiego z kremem karmelowym gotowe w 10 minut

Wystarczą tylko trzy składniki aby przygotować pyszny deser, z którym poradzą sobie nawet osoby początkujące w kuchni.

35 min.
Przygotowanie
5 min.
Gotowanie
Składniki
500 g
ciasta francuskiego
1 puszka kajmaku albo mleka skondensowanego
200 g
masła
jajko do posmarowania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jeśli nie kupiłaś w sklepie foremek, to przygotuj rożki. Klasycznie z papieru do pieczenia uformuj rożek, który owiń folią aluminiową. To proste i tanie rozwiązanie.
  2. Na rożek nawiń pasek ciasta francuskiego (ciasto francuskie rozwałkuj i pokrój na 2 cm paski) i ułóż je na blaszce. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 5 minut. Jeszcze przed pieczeniem wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby rożki miały ładny kolor.
  3. Jeśli nie kupiłaś kajmaku, to zwykłe mleko skondensowane gotuj przez 2 godziny w wrzącej wodzie. Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki i łyżka po łyżce dodawaj do niego kajmak. Zmiksuj na puszysty krem, którym napełnij rożki.
  4. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i możesz je serwować.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz