NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Sos koperkowy z jajkiem
Sos koperkowy z jajkiem
Przepis Sos koperkowy z jajkiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   24.9.2022

Sos koperkowy z jajkiem

Sos koperkowy z jajkiem z przepisu od Nadii. Osiągnięty smak sosu powinien być raczej słodkawy. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo i z knedlikami albo ziemniakami.

Składniki

Składniki:

100 g
masła
3 łyżki
mąki
około 1 l
mleka
kubeczek
śmietany kremówki
cukier, sól, ocet, biały pieprz
pęczek świeżego kopru

Dodatki:

jajka na twardo
knedlliki albo ziemniaki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z masła i mąki wymieszaj jasną zasmażkę, którą rozcieńcz chłodnym mlekiem, około 400 ml, dodaj śmietanę, posól, posłodź do smaku, dodaj ocet i od czasu do czasu mieszając gotuj na małym ogniu przez 20 minut. W trakcie gotowania dolewaj mleko.
  2. Na koniec dodaj drobni posiekany koper i już więcej nie gotuj.
  3. Osiągnięty smak sosu powinien być raczej słodkawy. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo i z knedlikami albo ziemniakami.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz