NajPrzepis.pl Desery Babki Twarogowa babka z morelami
Twarogowa babka z morelami
Przepis Twarogowa babka z morelami
NajKasia    ·   24.11.2021

Twarogowa babka z morelami

Słodka i smaczna przyjemność po niedzielnym obiedzie. Nie miałam brzoskwiń więc użyłam moreli.

Składniki

Ciasto:

300 g
mąki
150 g
cukru
100 g
masła
300 ml
mleka
1 op.
cukru waniliowego
1 op.
proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao

Nadzienie:

250 g
twarogu
1 op.
cukru waniliowego
3 łyżki
cukru
1/2 op.
budyniu waniliowego
morele
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W misce utrzyj twaróg z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj budyń w proszku i twarogowe nadzienie gotowe.
  2. Do większej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, dodaj cukier, cukier waniliowy, mleko i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj a z masy zabierz około 1/3 i dodaj do niej kakao.
  3. Do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babkę daj trochę jasnej masy, następnie daj masę kakaową, następnie nadzienie twarogowe, połóż na nim odcedzone morele i daj resztę masy twarogowej, znów warstwę masy kakaowej a na koniec daj jasne ciasto.
  4. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut. Temperatura piekarnika 180 stopni.
  5. Po upieczeniu pozostaw w formie do ostygnięcia a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz