NajPrzepis.pl Desery Desery bez pieczenia Ulubione ciasto MONTE
Ulubione ciasto MONTE
Przepis Ulubione ciasto MONTE
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   16.1.2022

Ulubione ciasto MONTE

Próbowałeś już tego świetnego deseru? Spód z herbatników doskonale zastępuje pieczone ciasto więc przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu. Ugotuj biały krem z mleka, cukru i skrobi, wymieszaj go z masłem a wierzch polej polewą czekoladowa zrobioną tylko z czekolady i śmietany kremówki. Nie musisz jej ubijać tylko wylewasz to na biały krem i pozostawiasz aby trochę stężało. Ta polewa nigdy nie stężeje na kamień, będzie fajnie delikatna i łatwa do rozcierania nawet po porządnym schłodzeniu.

Składniki

Biały krem:

1 litr
mleka
12 łyżek
skrobi kukurydzianej
8 łyżek
cukru
200 g
masła/margaryny

Ciemny krem:

300 ml
śmietany kremówki
300 g
gorzkiej czekolady

Jeszcze będziemy potrzebować:

200-300 g
herbatników
około 50 ml
mleka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Biały krem:
    800 ml mleka z cukrem zagotuj, skrobię wymieszaj z pozostałym zimnym mlekiem i ugotuj gęsty budyń. Jeszcze ciepły budyń wymieszaj z masłem dopóki masło się nie rozpuści. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia, następnie zmiksuj na gładki krem.
  2. Ciemny krem:
    Śmietanę zagrzej na ogniu, nie może jedna się gotować. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj łyżką drewnianą dopóki czekolada się nie rozpuści.
  3. Na dno formy ułóż herbatniki pokrop je mlekiem. Posmaruj białym kremem a następnie polej ostudzonym ciemnym czekoladowym kremem. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz