NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Wołowina na boczku ze smażoną cebulką
Wołowina na boczku ze smażoną cebulką
Przepis Wołowina na boczku ze smażoną cebulką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   7.8.2022

Wołowina na boczku ze smażoną cebulką

Sycące danie główne. Wołowina na boczku a do tego smażona cebulka. Podawaj z puree ziemniaczanym. Smacznego!

Składniki

Potrzebujeme:

około 700 g
udźca wołowego
200 g
przerośniętego boczku
3 szt.
duże cebule
1 kostka
bulionu wołowego
pieprz
sól
czerwona papryka
olej
mąka albo skrobia ziemniaczana
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso w poprzek włókien pokrój na plastry, które posól i popieprz. W szybkowarze na boczku podsmaż pokrojoną w cienkie paseczki cebulę, aż będzie brązowa, posyp czerwoną mieloną papryką i od razu podlej wodą, aby papryka nie zgorzkniała. 
  2. Na patelni krótko podsmaż plastry mięsa na gorącym oleju, włóż je do cebuli, dodaj bulion wołowy i zalej wodą do dwóch trzecich. Duś przez około 30 minut.
  3. W międzyczasie na patelni na brązowo podsmaż krążki cebuli, które daj na wierzch każdej porcji. Po uduszeniu mięso wyjmij a sos zagęść skrobią lub mąką. Podawaj z puree ziemniaczanym.

Źródło: Pečené, varené s Ivou

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz